tisdag 17 mars 2009

Söndagsmiddag

Lite håglös var jag allt, i affären i söndags. Vad tusan skulle vi äta till middag..? Men så plötsligt: i en hylla låg några paket med färsk fullkornspasta som bara ropade "kom och ta mig!". Sen snubblade jag över fin lammfärs och kvarnarna började mala. Fetaost visste jag fanns i kylen, fina tomater i källaren. Kanske lite zucchini och röd paprika därtill, grillade med tunna skivor av vitlök? Bra där!


Tomaternas behandling lärde jag mig av vännen C för länge sedan: dela i halvor, pytsa god olivolja över i sällskap med lite råsocker, flingsalt, svartpeppar och supertunna vitlöksskivor. Som pricken över i:et en kvist färsk timjan. Det hade jag inte hemma så det fick bli torkad. Sen tror jag att man skulle torka tomaterna sakta i ugn, på 75° i tre timmar. Den tiden hade jag inte i söndags, så det fick bli 2 timmar på 100° och med varmluft. Inte perfekta, men supergoda ändå.
Zucchinin och paprikan grillade jag på hög värme i stekpanna med en gnutta olivolja, tunna skivor av vitlök fick hänga med en kortis. Sen svalna i skål med flingsalt, svartpeppar och finfin olivolja som sällskap. Sist men inte minst tog jag mig an lammfärsen. Blandade denna med ägg, potatismjöl, riven vitlök, salt, vitpeppar och fetaost (tog undan lite smet till ungarnas järpar innan jag blandade i osten). Hade tänkt ha timjan också men glömde det mitt i inspirationsruset. Steka på medelvärme och sedan mogna i ugnen på 150° en stund.

Koka färskpastan gick snabbt och sedan upp på fat med de avsvalnade grönsakerna och perfekt smakbalanserade lammfärsjärparna. Aj, så gott!


Det blev en riktig järp-helg, kvällen innan blev vi bjudna på sanslöst goda nötfärsdito hos kära vännerna FW och C.

Etiketter: