fredag 24 april 2009

Mascarponeglassen

Den rent sensuella. Jag njöt så intensivt av denna glass tillsammans med jamaicansk romsås, i lördags efter mitt lammexperiment. Så len och gräddig smak, så väl matchande med nötiga smörsåsen som vi gjorde med 7-årig Havana Club som bas.

Glassen var oerhört enkel. 250 g mascarpone blandades i en skål med 2,5 dl standardmjölk varpå 150 g strösocker tillsattes. Vispa vispa till tjock och slät smet. Glassmaskin är en bra idé, annars är man hänvisad till good ol´ stoppa-in-i-frysen-och-sen-vispa-varje-halvtimme-tills-glassen-har-rätt-konsistens.

Såsen då...wicked! 100 g muscovadosocker (ljust eller mörkt) och 100 g smör får samsas i en tjockbottnad kastrull tillsammans med 6 msk mörk rom. Röra tills sockret har löst sig helt - servera varm till glassen. Man kan även pimpa såsen med en nypa kardemumma, kanel, muskotnöt eller finmalen stjärnanis, men vi valde naket senast vilket var gudomligt i sig.

Dessa recept kommer från den prima glassreceptboken Glassfavoriter av Liz Franklin - en av de fem glassböcker som M har hemma. Hon borde öppna glassbutik.

Etiketter:

3 kommentarer:

Anonymous matte sa...

låter supergott!

26 april 2009 12:00  
Blogger Bosse sa...

Ja, det är verkligen sådär så att man lutar sig bakåt och sluter ögonen medan smakerna leker krocket inne i munnen. Det är så fantastiskt gott, borde vara lag på att laga denna dessert.

26 april 2009 15:11  
Blogger Annika sa...

Tack för ett bra boktips! Och såsen låter nästan för bra...

27 april 2009 10:08  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida