onsdag 6 maj 2009

Kommentar från smakernas mästare

Eller kommentar och kommentar...novell är väl mer passande!

Balou här. Och tack själv du, gulleponken, för visad kärlek till mina kött/köksgeggor. Fast marinader är mer som matlagningsparfymeri. Lite fubbigt, sådär. Dock finns ett kökskemicentrum i Basel, Schweiz, där man seriöst forskar i matlagningens kemi och fysik..."Varför skall ägg i maträtter inte värmas till mer än 55 grader?" ..."Vad händer med kollagenet i kött som hårdsteks?" Deras forskning kring smaker och kombinationer av smaker är riktigt spännande: Varför trivs rödvin och mörk choklad så oväntat bra tillsammans? Och skräckexemplet Kaffe ihop med Basilika, varför funkar inte det??

Svaret var: Den Molekylära Likheten. Smaker som trivs ihop är helt enkelt lika i sin molekylära sammansättning. Såna som smakar päck o brottarbralla ihop är olika.
Så, all världens stjärnkockar prenumererar tydligen - för dyra pengar - på dessa forskningsresultat, så slipper dom stå i köken o blanda geggor på måfå. Som jag. Men vad säjer du Bosse? Kaffe o Basilika...kan du få till nåt göttigöttgött där??
(attans också) ..det går ju inte att skriva lite längre inlägg här!! Jag fortsätter mitt mässande på din matblogg...och där ska det skrivas om KÖTT så det står härliga till (tjött...vilket fult ord..)

Kött, var det. Kött ska det bli. Kött skall Du åter bliva.
- Man ska vara stark i tjöttet, Vetja! som Tjorven skulle formulerat det.
Vildsvinsfärsen var ett fynd, och djuret nedlagd personligen av Hr Jocke Leining, Matnära, Enskede. Tack för det. Tror också att det var hagel i bössan Jocke, med tanke på utmalningsgrad och textur!! Inte kula, som sig bör.
Kanonkött dock. Och tack Melker Andersson för tipset om rökt sidfläsk eller bacon i burjarna, och köksmagin med ättiksgurkspadet i färsen och inget ägg- mjölk eller annat klafs i smeten. Mkt bra.
Lamm är bra och minst lika "eko" som vildsvinet. Men OBS! lamm på svenska betyder ofta FÅR eftersom man slaktar för sent här. Och könsmogna djur är Får per definition och köttet blir grovt och smakar kofta. Urk!
Nä, köp i stället Halal-slaktat muslimlamm från butik Amouris i Rågsveds centrum. Billigt dessutom, och man slipper svenska veterinärstämplar på slaktsidorna. Och halalslakt garanterar ju att djuret vänds mot Mekka och tappas på allt blod innan det knivslaktas.

Älg, diverse svensk vildfågel och värst av allt, Hare. Dissas! pga. Äcklo!
Kanin och Hjort, mkt gott. Rådjur och Ren, OK.
Bäst av allt är killing (get) som är ett ljust, mört, magert och väldigt välsmakande. Dock osäljbart, och följdaktligen oköpbart. Vilket jag vet av egen erfarenhet från egen getfarm på 70-talet. Vi slaktade själva ett 50-tal bockkillingar årligen som vi försökte kränga till Konsum Jämtland...

Etiketter:

1 kommentarer:

Blogger Bosse sa...

Ja du, smakernas mästare..! Jag kan riktigt känna hur tungan krullar ihop sig i skräck om den skulle utsättas för kaffe och basilika. Så inget förslag på göttgöttigöttgött där inte!

Provar gärna killing! Såg ett avsnitt av Solens mat där de långsamt grillade en dylik (omsorgsfullt dödad innan, vill jag poängtera) och det verkade ljuvligt gott. Säg bara till så kommer jag och äter!

Det värsta jag ätit var bäver (alltså Castor Fiber och inget annat) på Tyrols julbord. Smakade sopor. Björn var ungefär samma lika, men asätare bygger väl upp en mental spärr också antar jag.

6 maj 2009 09:42  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida