söndag 27 december 2009

Klockrent

Gjorde en lammstek idag. Det är i och för sig ingen raketvetenskap, men det var kul att fristajla med livsmedel som fanns hemma. Späckade först lammet med flisor av vitlök och ingefära genom att skära små fickor i köttet både på över- och undersidan och trycka in bitarna. I ugnsformen lade jag sedan mer ingefära och vitlök i chunky bits tillsammans med färska ananasbitar, en skvätt vitt vin samt några stänk med malen kanel och curry. Lammet fick en rejäl kur med salt och vitlökspeppar innan ner i formen och några stadiga stänk med kinesisk soja ovanuppå. Sedan skjuts in i ugnen (2 kg = nästan 2 timmar) på 175 grader. Under tiden preparerade jag en potatisgratäng som dessutom parades ihop med tunt skurna skivor av min älskade palsternacka. Denna åkte in under lammsteken när det var en halvtimme kvar på den senare. Tick tock och därefter ut med lammet och upp med gratängen på gallret för ytterligare bakning i kanske 45 minuter. Steken fick vila på ett fat under löst ditsatt ugnsfolie medan såsen fick sin genesis.

Pressade sålunda ner saften från en apelsin i ugnsformen och skvätte på några matskedar med torr sherry, mosade rubbet med potatisstöt och silade sedan över det hela i en kastrull. Guckan i silen pressade jag rejält med en sked för att få ut maximalt av alla goda smaker. Tog en julmust men insåg efter halva flaskan att jag inte var sugen, så resten åkte ner i goda skyn. Därtill lite socker för att balansera upp en något för hög syra samt en liten bit av en kött- och grönsaksbuljongtärning. Koka koka ner till halva volymen och en skvätt över i tättslutande (liten) burk för att att skaka med lite vetemjöl. En två-och-en-halva med matlagningsgrädde ner i skyn tillsammans med köttsaften från vilande steken och sedan redningen för att avsluta med uppkok och sjudning några minuter. Och vilken sås! V-i-l-k-e-n s-å-s!! Min hittills bästa. Med perfekt rosa lamm och en välbakad potatis-/palsternacksgratäng blev det en ljuvlig middag.

Etiketter:

3 kommentarer:

Blogger Red Scream sa...

Kul med många smaker! Vi har också provat ingefära till lamm, brukar bli jättera.

27 december 2009 kl. 22:48  
Blogger Fröken Dill sa...

Julmust i såsen. INTRESSANT!
Lamm är toppen!
Tycker fröken Dill

30 december 2009 kl. 08:40  
Blogger TinTin sa...

Lammstek står på menyn till imorrn, så jag tackar och bockar över tips med julmust och ingefära.
Gott Nytt!

30 december 2009 kl. 21:39  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida