torsdag 19 april 2007

Biff Stroganoff

Igår blev det i och för sig Korv Stroganoff. Inte nån riktig pick-me-up efter en pressad dag, men hyfsat OK och barn som äter rejäla portioner gläder alltid. Ljuspunkten utgjordes av en maffig sallad späckad med saftiga tomater. Och M:s smooothie efteråt!

Annars är det utskuren biff som gäller i vår casa. Och inget annat som lövbiff, grytbitar eller så. Provade just lövbiff en gång, vilket blev en trist och torr köttupplevelse. Jag hade bråttom och köpte storpacks-eget-varumärke som förmodligen kom från en stackars självdöd mjölkko och det smakade verkligen inte gott. Det finns kanske inget som talar för att biffen kommer från något gladare djur så länge man handlar på stormarknaden, men kvalitén i köttet är åtminstone bättre. Hur som helst inleds matlagningen med att en gul lök finhackas och runt 500 g biff skärs i strimlor. Sätt på ris. Fräs snabbt strimlorna och lägg över i en bunke. Fräs löken med lite olivolja och en gnutta salt på medelvärme. Rör om mycket och se till att löken bara svettas och inte blir bränd. Häll efter en stund i 1 dl vatten och en halv köttbuljongtärning. Låt det puttra under lock ett tag så att löken blir mjuk (annars vägrar åtminstone mina barn att äta). I med en burk lätt creme fraiche och kanske 3 msk tomatpuré (delikatesskryddad är en hit!). Vitpeppra. Låt det gå en stund så att smakerna hinner hälsa på varandra och lägg sedan i köttet. Puttra på under lock i 5 minuter och tillsätt sedan en skvätt citronsaft alternativt torr sherry (alkoholen kokar bort på nån minut) innan servering.

Kött längre ned på kvalitetsskalan måste koka längre, ca. 15 minuter. Om man kör korvvarianten är ett tips att hoppa över citron/sherry-piffen på slutet, känns inte som att det blir gott.

Etiketter:

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Här är ett annat mycket bra BS-recept.
http://home.swipnet.se/~w-57250/kottofaa/strogano.html

19 april 2007 kl. 10:27  
Blogger Bosse sa...

Bra, tack!

19 april 2007 kl. 13:42  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida