tisdag 10 april 2007

Tvåstegsraket

Först en klassiker. Kyckling i curry! Vår Kokbok är inte så dum och det här är nåt jag ätit mycket som barn (vem har inte?). Men det föll bort under en hiskelig massa år för att poppa upp igen när man själv fått barn. Kräver lite framförhållning och tid, men värt besväret. Börja med att dela upp 2 gula lökar, 2 morötter och en palsternacka i grova bitar. Skala två vitlöksklyftor och krossa dem lätt med plattsidan av kniven. Koka parallellt med det upp 1,5 liter vatten och lägg i grönsakerna tillsammans med 2 tsk salt, 8 vitpepparkorn, 2 kryddnejlikor och ett lagerblad. Bubbla på i 10 minuter och lägg sedan i en hel kyckling, befriad från överflödigt skinn samt gumpen (blir bara fatty) och koka med locket på i 50 minuter på svag värme. Om bråttom: dela kycklingen och koka 35 minuter. Plocka upp pippifågeln när den är klar och häll över buljongen genom durkslag i en bunke. Rensa kycklingen och gör sedan currysås genom att först fräsa på 1-2 tsk curry i 2 msk smör och vispa sedan ner 3 msk mjöl. Direkt i med ½ liter av spadet och varning varning, det reder sig på stubberten eftersom buljongen är varm, så rör frenetiskt. Sjud sedan i några minuter för att runda av med ½ dl matlagningsgrädde. Man kan ha en äggula utvispad i grädden, vilket M gillar, men jag är nöjd utan. Om äggulan ramlade i får såsen inte koka därefter. Lägg i kycklingbitarna i såsen och servera med ris och morotsstavar.

Så vad innebär då steg två? Jo, det är givetvis den goda buljongen som får bli bas för middag dan efter. Och då kommer här ett recept på broccolisoppa; hacka återigen upp gul lök (1), palsternacka (1) och morötter (2). Fortsätt med att rensa en broccolibukett och hacka grovt (ta med så mycket av stjälken som möjligt). Skala två vitlöksklyftor. Fräs snabbt på alla grönsaker i en gryta med olivolja och häll sedan över 5-6 dl av buljongen. Salta och vitpeppra. Koka under lock i 5-10 minuter tills grönsakerna är mjuka. Om man orkar diska efteråt, är det en bra idé att köra allt i mixer, men eftersom jag i grunden är lat står jag med grytlocket som en sköld och jobbar med stavmixern i stället (oftast får jag sanera väggarna från grönt efteråt, så jag tjänar egentligen inget på det). När soppan är så slät den kan bli är det läge att smälta ned en näve finriven parmesan och en burk creme fraiche (lätt). I med lite timjan. Späd med vatten om den är för tjock. Smaka av och krydda eventuellt lite till. Barnen tycker om kokta makaroner i soppan. Till efterrätt vankas det plättar; vispa ihop 2 dl vetemjöl med 4 dl mjölk och 2 ägg. En nypa salt och en nypa socker och sedan plats vid spisen! Modern berättade en gång att min mormor tydligen stod vid spisen hela måltiden varje soppatorsdag och langade pannkakor till man och tre barn samtidigt som hon slevade i sig soppa. Jag balanserar upp denna orättvisa dryga 50 år senare med att göra dito för M och barnen. Inte så bra för matsmältningen kanske, men oj så uppskattat med varma nygjorda plättar.

(Om man inte har haft orken att göra kycklingen blir soppan god även med kyckling- eller kalvbuljong från tärning)

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida