tisdag 15 maj 2007

Ett fantastiskt bröd

Jag nämnde ju detta goooda bröd i ett tidigare inlägg och förutsatte då att alla har den eminenta kokboken Annas mat. Men för er där ute som ännu inte införlivat detta alster i er samling, kommer här receptet på det bröd som jag uppskattar så totalt.

Samla ihop följande:

- 5 dl fingervarmt vatten
- 1 dl mjölk
- 25 g (½ paket) jäst
- 2 tsk salt + 1 msk honung
- 12 ½ dl vetemjöl (eller 1 ½ dl grahamsmjöl + 11 dl vetemjöl)
- 1-2 tsk kumminfrön (mitt eget påhitt, kan uteslutas)

samt mjöl till utbakningen.

Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll över lite av spökvattnet och rör om med trägaffel tills jästen löst upp sig. Häll i resten av vätskan och rör ner mjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen, täck bunken med en handduk och jäs 1-1 ½ timme.
Värm ugnen till 250 grader och smörj två bakplåtar alt. täck dem med bakplåtspapper. Strö ut 1 dl mjöl på bakbordet och tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället - knåda INTE. Strö ytterligare lite mjöl över den synbarligen trötta, men ack så förväntansfulla, degen och platta sedan ut det hela lite försiktigt med handen (men kläm inte för mycket). Skär snabbt degen i 6-7 cm smala remsor och dela sedan dessa i 2-3 delar på sniskan. De ska se lite egna ut, huvudsaken är att de är ungefär lika stora. Dunka över bitarna lite anarkistiskt på plåtarna och grädda sedan första plåten i 20 minuter, den andra i ca 17 (låt den vänta under handduk vid första gräddningen). Låt svalna utan handduk. Suveränt gott bröd med luftigt inre och frasig skorpa! När jag ska ha ett snyggt litet kuvertbröd, brukar jag göra halv sats och mindre bitar med lite kortare gräddning (och inga kumminfrön).

Etiketter:

1 kommentarer:

Blogger Unknown sa...

För att få lite mer tuggmotstånd i brödet så brukar jag röra ner en avsvalnad "gröt" gjord av vete- eller rågkross (ca 1dl + ett par dl vatten, kokad ca 15 minuter) i degen.

29 augusti 2008 kl. 11:16  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida