tisdag 6 november 2007

Burgundisk gryta

Eller Bouef Bourguignon, men det kan jag ju inte stava till. Långkok är det i alla fall och tålamod krävs. I och för sig inte toklångt, men man behöver en sisådär 2-3 timmar. Tålamodet kommer in när det gäller att bryna köttet. Det bör ske långsamt, i omgångar och i en varm - inte het - stekpanna med så lite fett som möjligt. Meningen är att stänga inne saften i grytbitarna så att det blir mört och fint efter koket. Inte läge att kompromissa, så har man inte lugnet är det bäst att ge sig på något annat. Till rejäl middag och matlåda är tipset att börja med att putsa bort övertydliga hinnor och fett från 1,5 kg högrev. Dela upp i bitar runt 3x3x3 cm och lägg åt sidan. Skala och hacka upp 2-3 morötter i grova bitar, 2 gula lökar i klyftor, skiva 2 purjolökar och hacka 2-3 skalade vitlöksklyftor grovt. Riv skalet av en halv apelsin (utan att få med det vita). Bryn köttet långsamt och noggrant i lite smör, för över i gryta och vispa sedan ur pannan med lite vatten som också hälls i grytan. Vräk i alla grönsakerna, inklusive apelsinskal, och sedan 6 dl rödvin. 1-2 tsk salt, en tärning grönsaksbuljong, ett gäng varv på vitpepparkvarnen och sedan koka upp för att puttra under lock på svag-medelvärme i 1½-2 timmar.

När det återstår en halvtimme är det dags att bryna på 200 g champinjoner (dela upp i bitar om de är stora) och steklök (såna där små, kanske 15 st). Ner i grytan tillsammans med 1-2 rivna vitlöksklyftor och rör om innan sista skälvande stunden. Om grytan är rinnig går det bra att mot slutet reda av med lite vatten/vin och mjöl och puttra ytterligare 5 minuter.

Steklök, ja...det kan vara ett litet helvete att skala dem. Vissa föredrar snabblösningen med syltlök på burk, men det är inte min kopp te. Tipset är att snabbt blanchera dem med skalen på, dvs. slänga ner dem i kokande vatten i 2 minuter och sedan upp i durkslag och kallt vatten på. Sedan lossnar skalen finfint! Grymt god gryta (receptets bas är från Annas kokbok) som funkar med det mesta; cous cous, potatismos, ris, m.m.

Etiketter:

1 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Och jag som hade tänkt att bjuda på detta... Nu får det bli något annat!

@

7 november 2007 kl. 20:55  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida