söndag 11 november 2007

GI-dessert

Ja, det hade nog varit på sin plats att presentera detta innan helgen. Men guva´ tiden flyger när man har roligt! Denna chokladmoussetårta fick jag göra på nedan nämnda GI-matlagningskurs och den var grymt god, grymt enkel att göra och ack så godkänd att trycka i sig med Montignac fullt nöjd ändå! Till tårtbotten skall 150 g mandelmjöl användas och det gör man genom att mixa mandelspån fint. Tre påsar à 50 g då. Klart att man kan skålla mandlar och poppa skalen själv, men det tar ju sin tid. När mjölet är klart får det ligga kvar i mixern. Fodra sedan en pajform med löstagbar botten med smörpapper eller plastfilm. Koka därefter upp 2 msk vatten och smält ned 70 g mörk choklad (jag använde 70 %-ig), bruten i bitar, under ständig omrörning. Det blir rätt trögflytande och inte alls så lätthanterligt som man kan tänkas tro. Kör ner 4 msk fruktsocker (=fruktos) och 40 g mjukt smör och till sist den smälta chokladen i mandelmjölet och blanda runt tills det är jämnt fördelat. Skeda ner allt i pajformen och tryck ut det till heltäckande, jämnt lager. Skjuts in i frysen en timme!

Tick-tick-tock, timmen har gått. Men ärligt talat så hade jag botten i frysen endast under den tidsrymd som nästa moment tog upp (gick bra ändå):
vispa fyra äggvitor till hårt skum tillsammans med 20 g fruktsocker. Smält återigen mörk choklad, närmare bestämt 200 g ner i 3 msk kokande vatten. Ta bort från värmen och rör hysteriskt ner de fyra sparade äggulorna, en i taget. Vänd slutligen ner äggvitorna bestämt men varsamt (rädda luftbubblorna!) i chokladsmeten tills jämnt fördelat och fyll pajformen med chokladmoussen. Förvara i frysen innan servering; servera halvtinad, typ. Gott gott gott!

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida