torsdag 13 mars 2008

Tabouleh med tillbehör - ett socialt projekt

Sommar i Småland och vi har samlats ett gäng för att fira FW:s födelsedag. Maten till kvällen innebär lite meck och vi samsas i köket i omgångar under dagen. Till slut står en förtjusande vacker och så otroligt god middag på bordet.

Varje gång jag lagar denna mat kastas jag i minnet tillbaka till den här varma sommardagen som liksom flöt fram med prat och skoj, pilsner och skön matlagning. Dofter är annars min stora minnesväckare, men här är det en hel måltid! Tabouleh med lammfärsjärpar, harissa och myntayoghurt. Så gott så att hungern växer ju mer man äter.

Börja med att ringa in ett gäng matglada vänner. Delegera arbetsuppgifterna. Nån kan exempelvis bereda lammfärsen. Till sex personer krävs det minst 800 gram grovmalen färs (se till att skaffa den på ett seriöst ställe som tillverkar färs med hög kötthalt, dvs med lite fett). Blanda färsen först (viktigt!) med 4 tsk salt. Riv ner en normalstor lök och 6 vitlöksklyftor och fortsätt med att ha i 2 tsk spiskummin, 4 tsk sambal, 1 tsk garam masala och 3 tsk kanel för att sedan blanda runt till en jämn smet. In i kylen och stäm av att övriga aktiviteter har sin gilla gång.

Harissa-makandet, till exempel. Till den krävs 5 röda paprikor och 2-3 röda chili samt en väldigt het ugn. Dela paprikorna, kärna ur och lägg halvorna med snittytan nedåt på en plåt med bakpapper. Skjuts in i ugnen högt upp på grill och bevaka medan det röda skinnet börjar få svarta fläckar. Kör då in de dito halverade och urkärnade chilisarna med snittytan nedåt och vänta tålmodigt och under uppsikt på att samtliga frukter blir rejält sotiga, nästan heltäckande svarta. Ut ur ugnen och ned i rymlig bunke och plastpåse runt. När de rara har svalnat är det dags att lossa skinnet från bitarna och langa ner fruktköttet i en liten matberedare. Kladdigt värre, men väldigt konstruktivt! När det är klart skall även 1-2 vitlöksklyftor, salt, sesamolja och nypressad citronsaft efter behag (börja i det lilla och smaka av längs vägen) göra fruktköttet sällskap. Toppa med lite harissa från tub. Kör på tills det blandat sig fint.

Och hur går det då med myntayoghurten? Förmodligen har du delegerat detta till en trogen vän som sköter sin uppgift med finess. Han eller hon har då blandat 3 dl turkisk yoghurt med 1 1/2 tsk flytande honung, 1 1/2 krm salt och 2 krm svartpeppar med hacket från två myntakvistars blad. Och sen ställt in det hela i kylen.

Nu börjar det närma sig final... Förhoppningsvis har någon då tagit ledningen för att skapa en skön Tabouleh. Det hela bygger på att 200 gram bulgur har kokats enligt anvisningarna eller fått ligga i blöt 30 minuter, huvudsaken är att den har fått rinna av ordentligt. Skär även bort skaftfästet från 3-4 tomater och skålla dem så att skalet lossnar något. Låt svalna, skala dem helt, skär i klyftor och ta bort kärnhusen. Sen är det stora chop-chop-verkstan som gäller. Hugg upp små fina tärningar av de urkärnade tomaterna, 1 grön paprika och 10 cm skalad och urkärnad gurka. Hacka därtill 1 knippe persilja, bladen från 3-4 kvistar mynta och 4 vårlökar lite snyggt sådär. Blanda bulgur och grönsaker (vänta med tomattärningarna) med 2 krm kanel, 1 tsk spiskummin, salt och peppar. Låt stå tills det är dags att servera; blanda då ner tomattärningarna, 4 msk olivolja av bättre sort och saften från 1 citron.

Nånstans under Tabouleh-makandet är det dags att rulla järpar av kryddiga lammfärsen. Sen upp på plåt med bakpapper och skjuts in i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter. Kolla av att de är genomstekta och lägg upp lite snyggt på fat. Servera med Tabouleh, harissa och myntayoghurt. Sjukt gott. Senast hade vi Kevin Arnold till som satt som en smäck. Den legendariska kvällen i Småland drack vi Big House Red, inte dumt det heller!

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida