måndag 29 september 2008

Lammfärs Panaeng

Fick en vild idé i förra veckan. Eller vild och vild...men jag upplever det åtminstone inte som att lamm är en vanligt förekommande proteinbas i det thailändska köket. Hursomhaver ville jag testa på mina goda och ibland läskigt ärliga vänner O och F samt fyra barn. Och det föll i god jord. Till en rejäl laddning hade jag köpt 1,5 kg lammfärs från den trevliga men något sömniga kötthandlaren in till höger i Hötorgshallen. Där får man i alla fall hög kötthalt respektive liten fetthalt i produkten, till skillnad från ICA, Coop och andra då lammfärsen svettar ur sig halva vikten under tillredningen.

Var var jag? Jo, 1,5 kg lammfärs fick samsas med 2-3 finrivna vitlöksklyftor, 2 ägg, 3 msk potatismjöl, vitpeppar från kvarn, 3 tsk salt, en näve finhackad thaibasilika, 1 msk panaengpasta och en grovriven, liten gul lök. Blandade med väl rengjorda händer detta noggrant men ej överdrivet och ställde in i kylen för att vila. Därefter var det dags för att choppa upp 500 g champinjoner i stadiga bitar samt tvätta och dela upp 2 broccoli och 3 röda paprika. Ut med färsblandningen ur kylen och trilla stora köttbullar som sedan fick fin stekyta i rapsolja och en gnutta sesamolja på medelvärme. Skjuts in i ugnen på 150 grader och beredning av jasminris samtidigt som champinjonerna svettades en stund på medelvärme i pannan under entusiastiska flip-kast då och då. Vidare dags för såsen - 2 msk panaengpasta fräste snabbt i gryta med en skvätt rapsolja och sedan i med 3 burkar kokosmjölk. Kokades upp efter tillsats av 1 grönsaksbuljongtärning, några skvättar fisksås och saften från en lime samt 1 msk råsocker. När det var fem minuter kvar på riset åkte köttbullarna, broccoli, champinjoner och paprika ner i såsen och fick sjuda under lock.
Alles klar och full njutning. Av maten. Sällskapet utgjordes av vad jag trodde (efter konsultering på Systemet) skulle vara ett gott öl men som smakade absolut ingenting. Beijing heter det och varning är härmed utfärdad. Det var fanimej värre än Michelob... Började tänka på det slitna skämtet "What´s the similarity between American beer and making love in a canoe...?" 

F***ing close to water.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida