onsdag 21 oktober 2009

En alkoholstinn helg

En kollega är medlem i en liten ölklubb som faktiskt kan stoltsera med att ett antal av medlemmarna, jag tror de var fem, är svenska mästare i ölbryggning. Nu när det så sakteliga barkar åt jul kom en förfrågan från kollegan via mail om vi på kontoret var intresserade av julölsbryggning - 8 personer får plats i klubbens källare för bryggning samtidigt, så det var först till kvarn som gällde. Och Bosse var inte sen till att anmäla sig.

Efter ett första strategimöte bestämdes unisont att vi skulle satsa på att brygga en ale och datum spikades till i fredags, mellan kl. 16-24.

Väl på plats i den trånga lokalen fick vi först en genomgång av vår ciceron rörande de olika parametrar man kan spela med för öl (korn, vatten, jäst och humle för er som aldrig brytt er) och processen i stort. Kollegan hade vid ett tillfälle tidigare malt 20 kg korn, vilket besparade oss dryga timmen (tack!) och vi kunde därför sätta igång direkt med mältningen, dvs. att omvandla de krossade kornen till malt.

Alla proportioner skapades i ett excelark och vi vägde in de olika ingredienserna med god precision. Kornen täcktes med 80-gradigt vatten och vi fick alla prova på att blanda med en stor paddel. Det var tungt jobb, jag fick faktiskt underkänt av bryggmästaren som nästan lite irriterad ryckte paddeln ur min hand för att slutföra. Men no hard feelings, vi gnabbades ganska rejält allihopa under kvällen.


Under mältningen fick bunken stå värmeisolerad i 45 minuter med temperaturen 69 grader och vi fann oss då i situationen att kunna utforska stället lite mer. Lagringsrummet dolde ett foto på Viktor Tjernomyrdin, något jag inte lyckades få en riktig förklaring till.

Det fanns även en massa fyllda fat med olika öl som vi fick prova. Och det var roligt. Jösses vad goda öl man kan finlira fram själv! De var lite väl lättdruckna dock, så det fanns risk för viss slirighet. Men det hårda arbetet med att sila mäsken till sötvört, koka den med humle och tappa på lagringsfat krävde sitt tribut och bidrog starkt till snabb alkoholförbränning.

Men visst, jag somnade på tunnelbanan hem och missade min station. Fick gå hem i isande regn vilket i och för sig också var bra för nykterheten.

Dagen därpå var det så dags att anträda resan till Mackmyra för whiskyprovning med vänner. Vi hade bokat "Whiskypaketet" på Högbo Brukshotell som inkluderade besök på Mackmyra inklusive provning samt hotellvistelse med fika, bad och fyra rätters middag. Vilken innehåller den eminenta dessertbuffén, iförd under Gert Klötzkes dagar för länge sedan.

Whiskyprovningen var kaosig men rolig. Och rundvandringen med hårnät var ju spexig. Vi fick hur som helst prova rökig och orökig whisky, vardera med tre olika lagringar: på sherry-, bourbon- respektive svensktillverkade nya ekfat. Vi fick en massa storytelling också, vilket var ovärderligt. Själv tyckte jag den orökiga lagrad på sherryfat var bäst.
Efter provning bar det iväg tillbaka till hotellet för skratt, bad, goooda middagen (mmm...mitt rådjur till varmrätt var outstanding), biljard och dart. En underbar helg på det hela taget!

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida