onsdag 11 april 2007

Köttfärssås

Denna svenska nationalrätt...

En bra idé är att köra en jättesats en slö söndag när man ändå bara rotar runt hemma och tar det lugnt. Sen rensa ut alla gamla odefinierbara paket ur frysen och trycka in så många matlådor som möjligt. Till 800 gram köttfärs/blandfärs/quorn börjar jag med att finhacka 2 gula lökar och grovriva 3 morötter respektive 2 palsternackor. Skalar 2 vitlöksklyftor och hackar dem grovt. I med olivolja i stor panna/gryta och fräs grönsakerna på medelvärme 5-10 minuter med ett stänk salt och vitpeppar. Häll över i en bunke och maxa plattan. Stek på färsen, bitvis om tålamodet finns där men annars alltihop på en gång (bra dagar kör jag även i en halv panna rödvin som får koka in). När all färs är genomstekt åker grönsakerna tillbaka (ta ny större gryta om det inte får plats) och sedan i med 1-2 kött-/grönsaksbuljongtärning, 2-3 burkar krossad tomat (Mutti ÄR bäst), en halv tub tomatpuré (delikatesskryddad är roligt) och kanske en skvätt vatten. En tesked socker och en (mindre) näve kryddor åker i (rosmarin, timjan och oregano i mitt fall) för att sedan låta såsen bubbla under lock på svag värme så länge man bara orkar. 2-3 timmar ger en skönt len upplevelse (när det gäller quorn är jag inte lika säker på saken - kanske en god idé att köra långkok på tomatsåsen och mot slutet fräsa på quornfärsen och hälla i).

Häll i 1 dl matlagningsgrädde när det närmar sig slutkokt och smaka av. Balansera eventuellt upp med salt, peppar och andra kryddor och puttra en stund till. Dra grytan från plattan och rör ned en pressad vitlöksklyfta. Till detta spaghetti och tunt skuren (med osthyvel!) vitkål med snabbdressing bestående av olivolja, vit vinäger och örtsalt.

Gode vännen FW gör grym köttfärssås han med och kokar in färsen i omgångar med mjölk och vin. Det kallar jag finlir! Det lär även finnas en variant med kycklinglever som jag måste prova. Andra recept mottages tacksamt.

Etiketter:

3 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

I går åt jag och barnen spagetti och mikrouppvärmda köttbullar. T grät och ville hellre ha pasta (i hans värld är spagetti inte pasta). M åt snabbt upp sin mat och ville ha mer köttbullar, men det fanns inget mer. Då åt hon upp T:s köttbullar som han i ilskan vägrade äta. Då grät han ännu mer. Ska pröva att laga till din köttfärssås, men att den ska koka i tre timmar känns lite väl ambitiöst... Kan redan nu höra kommentarerna: "Vi tycker inte om köttfärssås!"
Maria

11 april 2007 kl. 10:08  
Blogger Bosse sa...

Spaghetti och mikroköttbullar är riktigt rackarns gott ibland! Synd om T, men han kommer nog över det.

11 april 2007 kl. 10:16  
Anonymous Anonym sa...

Fik ett receptpaBolognese av en Italienare. Oxfars(helst mala sjalv av hogrev)Gul lok,en skvatt vin rouge, en liten morot i sma tarningar och en tomatgrund.

Fras loken transparant(sofritto)
Bryn farsen i en annan panna och krydda med salt och peppar och hall i moroten. Sla pa en skvatt vin, sofritton och tomatgrunden.Smaputtra i ca 1 timme.
Serveras med Riven Parmiggano Reggiano och Speggetoni(stor spaggetti)

mvh

Alexander Thulin

http://tullesmat.blogg.se

16 januari 2009 kl. 10:56  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida