onsdag 4 april 2007

Påsk

Ljuvliga högtid. Har alltid gillat den bättre än julen. Mest för att det är ljust och ofta varmt, förstås. Men även när det gäller maten - så mycket lättare och fräschare med fisk och lamm. Om M orkar åker vi ut på landet och njuter av den vackra utsikten och god mat tillsammans med vänner.

Oavsett var vi hamnar blir vi ensamma till påskaftons lunch och jag tror att barnen får pasta och köttbullar. M och jag myser med Västerbottenpaj och forellrom, creme fraiche och rödlök, gubbröra på gott knäckebröd och rökt lax. Lite sill och ett eller annat ägg med räkor slinker nog ner också. Jag har likt Uffe kryddat brännvin med Johannesört och tycker det är rasande gott tillsammans med en iskall Hof. Älskade M, av smärta plågade M, fördrar med alkoholfri Carlsberg då hennes smärtstillande förbjuder henne till annat. Jag önskar jag kunde göra mer för henne.

Under eftermiddagen ramlar vännerna in och jag ska då testa att göra "Jamies femtimmarslamm". Det låter så enkelt och bra; fyll en smord ugnsform med rotfrukter och potatis. Bryn en hel lammstek, lägg i hela vitlöksklyftor, rödlökar och sex skivor bacon (skurna i bitar) mot slutet och stek i 3 minuter till. För över till ugnsformen och krydda med rosmarin, timjan och lagerblad en masse. Salta och peppra och häll på en flaska vitt vin och lika mycket vatten och slå in allt i folie. 5 timmar på 170 grader och tydligen ljuvligt att smaka. Till förrätt blir det en mindre upprepning av vår lunch och efter allt detta tar efterrättsprimadonnan M över med en vitchokladkräm åtföljd av hallon och björnbär. Tyvärr har jag inte receptet tillgängligt. Jag vet inte vad det blir för vin till maten, vännerna tar med det. Barnen ska få roliga prinskorvar (skär kryss i ändarna innan stekning!), olika ambitiöst presenterade grönsaker och Nalle Puh-pasta. Ibland blir det pasta hela dan, vilket F & J aldrig har något emot. Glad Påsk!

1 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Man blir ju helt impad alltsa - nar har du tid for det har? Pa jobbet? Helskon text, jag/vi lagar ju inte mkt mat nufortiden som du vet (jag har ju egentligen aldrig lagat nagor mer an Spagetti med k-sas
(-:) Vi ses och hors!!! Erik

5 april 2007 kl. 02:55  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida