Beef Korat Style
Peter Lindgren och Erik Videgård kom någon gång på nittiotalet ut med kokboken Modern Asiatisk Mat. I den vi har hemma står det 1996, men det känns som att vi (FA och jag) brottades med ovanstående rätt tidigare än så. Men jag minns väl fel. Beef Korat Style var gudomligt god när vi väl fick till den, men det tog nog 5-10 gånger innan. Ibland hade vi för mycket tamarind så att tungan krullade sig av syran. Ibland tog vi för mycket av FA:s hemliga blandning av torkad chili vilket ledde till att huvudet självantände medan resten av kroppen kastade sig i badkaret och spolade kallt vatten. Nej, förresten. Killen hade ju bara duschkabin. En väldigt fin som han nästan byggt själv med glasbetongvägg. Väldigt stylish.
När vi väl fick till den thailändska biffen var det en sann njutning. Till en person är påbudet att 100 g benfritt nötkött skall bräseras med 1/2 dl vit soja, 3 dl vatten, 1 tsk torkad och mald chili samt 1 msk socker i en dryg timme tills det är riktigt mört. Till såsen skall 2 msk tamarind stormkokas i 3 dl vatten tills det endast är kvar ca 1/2 dl vätska. Av från värmen och tillsats av 2 tsk kokossocker (vi körde palmsocker), 1 msk fisksås, 1 finhackad charlottenlök, 1 färsk chili (tunna ringar) och slutligen 1 msk hackad vårlök. Håll varmt utan att koka. Skiva det ljumna köttet och lägg upp på ett fat bottnat med salladsblad lite snyggt. Rippla över såsen och strö sedan färska örter som holy basil och koriander på toppen. Servera med ris.
När vi väl fick till den thailändska biffen var det en sann njutning. Till en person är påbudet att 100 g benfritt nötkött skall bräseras med 1/2 dl vit soja, 3 dl vatten, 1 tsk torkad och mald chili samt 1 msk socker i en dryg timme tills det är riktigt mört. Till såsen skall 2 msk tamarind stormkokas i 3 dl vatten tills det endast är kvar ca 1/2 dl vätska. Av från värmen och tillsats av 2 tsk kokossocker (vi körde palmsocker), 1 msk fisksås, 1 finhackad charlottenlök, 1 färsk chili (tunna ringar) och slutligen 1 msk hackad vårlök. Håll varmt utan att koka. Skiva det ljumna köttet och lägg upp på ett fat bottnat med salladsblad lite snyggt. Rippla över såsen och strö sedan färska örter som holy basil och koriander på toppen. Servera med ris.
Etiketter: Middagstips
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida