Lax med lime och smör
Och lite annat. Det här är ingen raketvetenskap och väldigt enkelt att göra. Blir dessutom rasande gott. Och ungarna äter så att man kan tro att de aldrig sett mat förut. Allt tar sin början med en laxsida på kanske 600 g som man skär loss skinnet ifrån. I en ugnsform som matchar laxens storlek blandar jag sedan en marinad med saften från två lime (och zest från en av dem), två finrivna vitlöksklyftor, några skvättar sweet chili, salt och vitpeppar, den utkramade saften från en finriven tumme ingefära samt lite honung alternativt råsocker. Ner med laxen (snitta lite i köttet) och vänd runt ett par gånger och sedan skjuts in i kylen med lite plast runt formen. Marinera i, säg, 30 minuter och ut kommer sedan en ceviche-liknande uppenbarelse som beströs med några rejäla klickar smör. På med folie över det hela och skjuts in i ugnen (alltså inklusive marinaden) i 175°C och 25-30 minuter. Typ. Jasminris till det och en finskuren vitkålssallad vars dressing består av sesamolja, sweet chili, risvinäger och lite salt. Underbar kombination i det hela. På ICA i Stavsnäs fanns det inte sesamolja, så jag köpte i stället sesamfrön som fick rosta i en panna för att sedan samsas med vitkålen. Oljan utgjordes då av kallpressad ekologisk rapsolja. Inte dumt det heller!
Det är lite meckigt och kladdigt att skära bort skinnet från laxen och om man har brådis är det en säker källa till svordomar och onda besvärjelser över Bosse. Jag antar att det funkar bra att behålla skinnet på och endast marinera köttsidan och sedan köra tutti barrutti i ugnen. Men det blir liksom inte samma känsla...och förmodligen flottigare. Men tipset blir väl då att i alla fall fjälla av skinnet ordentligt.
Etiketter: Middagstips
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida