torsdag 7 augusti 2008

Tillbaka

Hoppas ni har saknat mig.

Sommaren har varit utmärkt! Sol, värme och vackra morgnar med stilla fjärd och tilltalande vattentemperatur. Tack för det. God mat i mängder, förstås. Vet inte var jag ska börja...jo förresten! Med M:s suveräna kolaglass. Eller Liz Franklins, för att vara rättvis. M kom ihåg att det fanns en gammal glassmaskin på landet och tog med sig boken Glassfavoriter (B. Wahlströms förlag, 2006) för vidare excesser. Kolaglassen var enkel att göra och blev sådär god så att M, M:s moster, M:s mamma et moi nästan slogs om den. 

Börja med att hetta upp 200 g (2,5 dl) strösocker på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull tills sockret löst sig helt. Öka värmen och koka blandningen tills den blivit mörkt bärnstensfärgad (154°C, om sockertermometer finns att tillgå). Pensla kontinuerligt ner sockret som fastnar på kastrullens kanter med en fuktad brödpensel...fan vet varför, men det står så. Ta bort kastrullen från värmen när rätt färg uppnåtts och häll försiktigt i 6 dl vispgrädde. Det kan stänka och bränna fast just när man gör det. Ställ tillbaka blandningen på värmen och rör om på svag värme tills det smälta sockret har löst sig helt och hållet i grädden (här vittnade M om att det såg helt kaiko ut till en början men att det rätade upp sig till slut). Låt svalna.

Koka upp 1,5 dl standardmjölk i en separat kastrull. Ta av från värmen och häll långsamt ner mjölken i 6 vispade äggulor. Under omrörning, antar jag. Rör om tills det blir slätt. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud på svag värme tills blandningen tjocknat till samma konsistens som ovispad grädde. Låt svalna helt och rör sedan ner smeten i kolablandningen. Kör i glassmaskin och flytta sen över i lämplig bunke för vidare infrysning i det där vita skåpet med magnetpoesi på dörren som ni ju alla har hemma, eller hur?

Om man nu inte har någon glassmaskin går det lika bra med muskelkraft. Och en frys, förstås. Samt en grund skål. Vispa blandningen slät med ballongvisp när den nästan frusit. Tjoff in i frysen igen och upprepa sedan detta två gånger. Good luck.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida