måndag 11 augusti 2008

Plommonmarmelad # 2

På allmän begäran kommer här receptet på plommonmarmeladen som M kokat kväll efter kväll (nu har vi källaren full med burkar). Börja med snudd på mogna 1 1/2 kg plommon, gärna Victoria, som sköljs och delas i halvor. Pilla ut kärnorna och spara! Lägg plommonen i en tjockbottnad gryta och skvätt över 1 dl vatten. Skapa en liten påse med silduk/tunt bomullstyg för kärnorna och knyt ihop ordentligt med steksnöre eller annan värmebeständig tråd. Kör ner kärnpåsen i grytan och koka under lock i 30 minuter - håll koll på att kärnorna goffar ner sig ordentligt i plommonkoket!

Ta upp kärnpåsen när plommonen kokat klart och pressa ur så mycket vätska som möjligt som återbördas till moderskeppet (=grytan). Häll därefter ner 12 dl (ca 1 kg) strösocker och saften från 2 pressade citroner. Koka därefter sakta utan lock i 55 minuter - det ska vara klart synliga bubblor i grytan men värmen får inte bli för hög. Skumma kontinuerligt av marmeladen. Längs vägen brukar vi smaka av och om det är för syrligt hälla i 1 dl råsocker. Blir en finfin fyllighet! Man kan givetvis på motsvarande sätt balansera en för sötsliskig marmelad med citron... En annan skön twist är att finhacka en skalad tumstor ingefära och ha i tillsammans med sockret och citronen - men då ska man gilla ingefärasmak. Vilket jag gör. Så jag är skitnöjd. M är mer skeptisk. Vi gjorde även en batch med ingefära och vaniljstång. Men där har vi inte riktigt bestämt oss ännu vad vi tyckte om den... M spånade även om att ha i kanelstång (minus ingefära och vanilj), men den har vi inte provat ännu.

Nåväl...när marmeladen kokat klart är det dags att spilla upp den i väl rengjorda, varma och torra burkar. Fyll ända upp och förslut omedelbums med lock. Förvara svalt.

Man kan även göra god god plommonchutney. Då kör man första steget som ovan. När det är dags för sockret kör man även i 4-5 msk salt, 1/2 kg skalad och grovt hackad röd lök, skalade och hackade klyftor av 1 hel stor vitlök, 3 dl balsamvinäger, 1/2 dl gula senapsfrön, 2 msk hel koriander och slutligen 1 tsk chilipulver. Koka det hele i 55-75 minuter. Smaka av med 1-2 tsk cayennepeppar. Chutneyn blir lösare än marmeladen, men det är helt OK och i det stora hela är den en perfekt gåbortpresent.

Och ja. Ovanstående är taget från Annas Mat. Men något omarbetat. Lycka till!

Etiketter:

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Jättelätt att göra - uppskattad av alla! En favorit.

17 augusti 2008 11:17  
Anonymous Anonym sa...

Vet att jag är några år sen.... från 2008 till 2015. Men... ang chutneyn, lite maizena kanske? Jag har nu försökt mig på chutneyn och även om den inte luktar så bra så smakar den bra. Men väldigt lös så jag tog i lite Maizena utblandat med vatten. Imorgon ska jag försöka mig på marmeladen.

21 september 2015 17:42  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida