fredag 18 maj 2007

Dubbel treenighet

Nu kommer jag äntligen tillbaka till kryddtrean garam masala, spiskummin och kanel men också samtidigt grönsakernas treenighet, palsternacka, morot och lök! Detta är ett experiment jag gjort, med härligt gott resultat och jag kan verkligen rekommendera ett försök. Storgryta för 6 personer med indisk touch och därför härligt basmatiris och naanbröd till (baka egna är ju gott, se recept här, men det finns färdiga att värma i ugnen som är helt OK). Lägg därtill en krispig sallad (isbergs + gurka och rödlök, lite vitvinsvinäger, olivolja och örtsalt) och mango chutney (med ananas!) och kvällen är räddad. Rödvinet Big House Red passar faktiskt bra till, men immande Nils-Oscars India Ale vinner fajten. Tillagningen tar lite tid och innehåller många moment, så bjud in kompisarna lite tidigare och laga tillsammans (om socialkväll är planen, vill säga)! Medan ungarna förhoppningsvis leker harmoniskt...

Börja med att skära bort skaftmärket på 4-5 tomater och låt skållas en kort stund i kokande vatten. Ta bort skalet när de svalnat något, skär bort kärnhusen (släng inte - passera dem i fint durkslag och blanda sedan till fräsch och nästan genomskinlig Bloody Mary på saften!) och dela sedan tomatköttet i smala klyftor. Blanda ihop ½ tsk garam masala, 1 tsk spiskummin och 1½ tsk kanel i en liten skål (jag brukar ha mer, men det kan vara värt att börja i låga delen av skalan - förhållandet 1:2:3 är dock bra). Skala och riv 3 morötter och 2 palsternackor av medelstorlek grovt. Skiva 2 gula lökar fint och krossa 2 vitlöksklyftor med breda sidan av en kniv och hacka grovt. Fräs på hälften av kryddblandningen under omrörning i en gryta med en skvätt rapsolja nån minut, lägg i grönsakerna och salta något. Fräs vidare några minuter under omrörning på medelvärme. I med vitpeppar och tomatbitarna och häll över 2 burkar cocosmjölk tillsammans med 1 kycklingbuljongtärning. Ha även i sambal eller sweet chili efter behag. Puttra under lock på svag värme.

Putsa 900 g kyckling-/lårfile och dela i medelstora bitar. Langa fram en stekpanna av större modell och fräs resterande kryddblandning under omrörning i rapsolja igen. I med kycklingen och stek på tills ytan är där på alla bitarna. Ner i den puttrande grönsaksgrytan och låt det gå vidare under lock tills kycklingen är genomkörd - kanske 10 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt trippelkryddorna. Alles klar, wunderbar!

Är det veggie som gäller, funkar det säkert utmärkt med grönsaksbuljong och quornbitar i stället.

Etiketter: