tisdag 26 juni 2007

Kokt långa

Ska det egentligen vara. Men sist vi försökte få tag på den firren i Grebbestad stötte vi på patrull. Från att har varit en skräpfisk som slängdes till måsarna på typ trettitalet, har den nu i princip försvunnit. Surt, sa räven. Detta är ett gudomligt fiskrecept som M har levt med alla somrar under sin farmors beskyddande vingar på Hovenäset: kokt långa med kokt färsk vitkål, hackade ägg och potatis. Och mängder med skirat smör! I brist på långa blir det i stället torsk. Och inte kokt i stora bitar med skinn, ben och allt utan smidigt körd som filé i mikron. Börja med att skrubba och koka goda färskpotatisar och hårdkoka ägg. Strimla färsk, sommargrön vitkål och sjud till krisp-mjukt i saltat vatten (tar bara några minuter - dränk inte kålen, utan närmast ångkok den i några centimeter vatten). Skala och hacka äggen. Rulla ihop så många torskfiléer som önskas på smörad tallrik, vitpeppra, salta och klicka över smör. In i mikron (med lock!) i 2-3 minuter på full effekt och prova sedan fram till perfekt sjuden fisk - jag brukar köra på med enminutsintervall och kanske flytta runt på fiskbitarna lite tills perfekt konsistens uppnås. Servera med rikliga mängder skirat smör som med fördel sprinklas över främst vitkålen och de hackade äggen. Gudagott.

Etiketter:

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Kom igen nu, - det är aborre som gäller! Ju fler deto bättre, vi brukar, faktiskt Peters idé, filéa dom - det gör jag! Sedan vänder P dom i en blandning av råg- och vetemjöl, fräs snabbt i smörfylld stekpanna, gyllenbruna skall de bli. Och sedan bantningsmässig k a t a s t r o f egentligen, överförs filéerna till en ugnssäker form, varpå man minst, minst, minst (beror på fångsten) häller över 3 dl vanlig Arla vispgrädde (inte något Matlagnings- eller Minitjafs), klipper över massor av färsk gräslök, bladpersilja och ev dill. Puttar in en kort stund i ugn/m i k r o stund i mikron.. och uppskattar att något så enkelt faktiskt kan vara fantastiskt!

28 juni 2007 kl. 23:03  
Blogger Bosse sa...

Kan inte annat än hålla med! Peter introducerade den rätten för mig när jag bodde i min sunkiga kvart på Katarina Bangata med mikroskopisk kokvrå och pytte gasugn. Men vi lyckades få ihop denna ljuvliga anrättning trots ytbristen och den är verkligen god!

Ok, Långa is out, aborre 4-ever!

28 juni 2007 kl. 23:37  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida