onsdag 9 maj 2007

Lite asian stylee

Fiskbiffar med jasminris och god "thaitziki", 4 portioner. Börja med tillbehöret bestående av 4 dl turkisk yoghurt, skalet från en lime (och kanske lite av saften), 1 tsk flytande honung, en finriven vitlök, 2 tsk finriven ingefära och 2 msk sweet chili. Skala och dela en halv gurka på längden, dra ur fröna med tesked och hacka återstoden till små fina kuber. Ner i såsen, rör om och in i kylen. Fortsätt med att skära bort den där benraden som alltid finns kvar på 5-600 g färska torskfiléer (känn med fingrarna från den breda delen av filén ned längs mittlinjen och skär bort de vassa benen med två snabba snitt). Givetvis kan man även tina upp ett torsk- eller hokiblock. Ned i mixer och kör impuls några gånger. Knäck i ett ägg och sedan ner med skalet och saften från en lime, 1-2 msk fisksås, 1 msk finriven ingefära, två finrivna vitlöksklyftor, salt och vitpeppar för att avsluta med 1 msk potatismjöl (jag brukar även ha i en släng färsk koriander, men det är inte alla som gillar det). Kör på med mixern så kort det går till jämn smet. Dra ur sladden och ta bort kniven (åtminstone jag måste göra det för att slippa fobiska tvångstankar...). Dela upp smeten i en vuxen- respektive barndel. Hacka upp en halv röd chili finfint och blanda ned i vuxensmeten, forma sedan små biffar med händerna. Stek dem på medelvärme i rapsolja med några droppar sesamolja i (håll de som är färdiga varma i ugnen på 100 grader under folie).

Servera med jasminris - antingen i skål med lite rivet limeskal on top, eller format i glas och uppvält på tallriken med en limeklyfta som dekoration uppe på konen. Trevligt för ögat. Och glöm för all del inte gurkyoghurten! Barnen kan få gurkstavar om dom inte gillar den.

Mycket gott att dricka torr, asiatisk öl till.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida