onsdag 9 maj 2007

Risotto med räkor

Det här äter barnen definitivt inte, men de är fullt nöjda med mikroköttbullar och spaghetti. Till 4 personer behövs en gnutta tålamod, olivolja, 4-5 champinjoner, 1 gul lök, 1 vitlök, 1 morot, 3 dl avorioris, 7 dl kycklingbuljong, 3-400 g skalade räkor, 2 dl riven parmesan, salt och svartpeppar, färsk basilika och ett halvt paket frysta små gröna ärtor (petit pois). Eventuellt lite tryffelolja.

Börja med att skiva champinjonerna tunt och lägg dem i en kall stekpanna. På plattan med maxvärme tills de börjar fräsa lätt. Sänk värmen något och rör om kontinuerligt så det inte bränner fast. Efter en stund har vätskan kokat ur och svampbitarna har torkat in något. Salta lätt och ställ åt sidan. Skala och finhacka lök, vitlök samt morot. I med rejäl skvätt olivolja i tjockbottnad kastrull och fräs sedan grönsakerna snabbt tillsammans med avorioriset. Bokstavstrogna risottomakare pytsar sedan i buljongen typ sked för sked längs hela vägen, men rastlös som jag är vräker jag på hälften av buljongen på direkten och låter puttra under lock i 10 minuter. Rör om och späd med nästan all resterande buljong (spara ca 1 dl) och puttra ytterligare 10 minuter under lock. Häll i ärtorna när det är några minuter kvar och dutta ner dem i riset. På med locket igen. När koktiden är ute är det dags att röra ner parmesan så att den smälter in fint i riset; späd eventuellt med buljongresten om det blir för tjockt och rör sedan i räkor och champinjoner. Sleva upp lite snyggt på tallrikar och kvarna över svartpeppar. Jag brukar även drippa på lite tryffelolja från tesked, men inte alla tycker det smakar bra. Pynta åtminstone med några rivna basilikablad. Det blir rackarns vackert med det gröna, orangea och rosa integrerat med riskornen. Skönt gott tillsammans med soligt rödvin. Eller varför inte rosévin av bättre sort? Jag är riktigt duktig på att dricka denna rosa dryck varma sommareftermiddagar. Bara den är iskall.

Följde slaviskt SVT:s Solens Mat. Vid ett tillfälle satt min namne på en restaurang och lät sig serveras risotto direkt ur en stor Parmesan. Jag måste dit.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida