fredag 30 januari 2009

Fredagssoppa

Finessen med att göra kyckling i curry är dels att man får en av de godaste vardagsmatsrätter jag vet, dels att man får fiiina fonden kvar. Två sådana laddningar på totalt 3 liter bärgades nyligen ur frysen och kokades ner till 1,5 liter. Ikväll gjorde jag goda soppan på den koncentrerade fonden, två broccolikvastar, en skvätt matlagningsgrädde samt en näve finriven parmesan som fick smälta ner efter mixning. Oj vad gott tillsammans med det så finfina brödet "Frö" från G:a Enskede Bageri och rejäla skivor med cheddarost! Absoluta favoritbrödet by the way som det är värt att åka över hela stan för att få tag på (men ring och kolla att dom har det - produceras sporadiskt). Det har i och för sig blivit plattare med tiden, men vem är jag att döma som inte ens kan få mina surdegar att börja jäsa? "Frö" är även ett ljuvligt rostbröd som är ett äktenskap gjort i himmelen tillsammans med M:s plommonmarmelad med ingefära och vanilj.

Etiketter: ,

Fredagskul

Tips från FW - vad vore jag utan hans nätkoll? En fattigare människa.

Etiketter:

onsdag 28 januari 2009

Min kopp te

Så var premiären för Popcirkus avklarad! A Camp och Markus Krunegård var strålande. Nottee var en mycket trevlig bekantskap och jag tror hon kan gå långt. "Control" ekade av både Grace Jones, Tom Tom Club och The Embassy. Min kopp te, definitivt. Programmet i övrigt lämnade en del att önska, men Kristian Luuk och Per Sinding Larsen är sköna snubbar som kommer styra upp det fint, bara de blir varma i kläderna.

Etiketter:

Popcirkus

Sån här populärkulturell upphetsning har jag inte känt sedan precis innan Ingemar Stenmarks andra åk. Nä, det var inte helt rättvisande; Depeche Mode i Eriksdalshallen 1984 var också stort. Och Housemartins på Fryshuset 1986. Och...äh, det har varit mycket! Men jag är extremt förväntansfull inför kvällens program. När jag jobbade på K-World fick jag en rätt splittrad bild av Annie Wegelius. Nu vill jag hylla henne som modig.

Etiketter:

Förstår inte

Hur har jag klarat mig så länge utan Newsmill? Har i och för sig känt till dess existens, men inte gjort ett besök. Förrän nu. Fastnade direkt i en intressant pappadebatt.

Etiketter:

tisdag 27 januari 2009

Kroppkakor

I går lämnade jag tillbaka lånad bil till föräldrarna efter ännu en verkstadssejour för mitt eget sorgebarn till Passat. Modern hade ansträngt sig och gjort kroppkakor till mig.

De är så goda.

Finns ingen som slår hennes fantastiska med mycket lök, fint sidfläsk och rökt skinka samt modest mängd kryddpeppar! Jag åt 8 st med klassiska tillbehören skirat smör och morot. Lingonsylt är för fegisar. Rekord hur som helst, men så är det säkert tio år sedan hon senast orkade genomföra detta köksprojekt.

Näst bäst är säkert mina, men jag har inte gjort dem än. I väntan på det får jag ersätta med dem som polskan på Blomgrens Chark gör. Inte dumma alls, dessa kropkakor, som dom tydligen tycker att de ska heta! Riktigt bra helt enkelt och en väldigt trevlig liten butik. Rekommenderas!

Etiketter: ,

Word


Etiketter:

måndag 26 januari 2009

Plötsligt blev Bolibompa intressant även för mig

Jag har länge fascinerats av och älskat P3:s humorprogram "Mammas nya kille". Lägg därtill en totalt underbar och surrealistisk föreställning på Södra Teatern i julas, "Det är vi som är hemgiften", med gänget Klungan som består av delar av MNK-skaparna och jag går upp i spinn. Jag kan verkligen, verkligen, verkligen rekommendera detta lilla under till underhållning - spring och köp, utsålt till augusti!

I morse läste jag att två av killarna från Klungan har skapat ett barnprogram för Bolibompa. Se upp ungar, nu tar pappa plats i TV-soffan!

Etiketter:

Hedervärt # 2

Nu har SvD startat en Mat- och Klimat-sajt. Framtiden ter sig plötsligt så ljus att jag måste skaffa solglasögon.

Etiketter:

Stolt som en tupp

video

Etiketter:

söndag 25 januari 2009

Familjen Bowling




Etiketter:

Hedervärt

Det är ju egentligen inte tidsbrist som gör att vi inte lagar nyttigt - bara lathet, eller hur? DN råder bot på saken tillsammans med Jacob Wismar!

Etiketter:

lördag 24 januari 2009

Man ska ju inte förhäva sig

Å andra sidan är det väl det jag har gjort ända sedan jag startade den här bloggen.

Hur som helst blev det en fruktat god middag ikväll. Och väldigt enkel att göra. Fräste chunky bits av squash och paprika i olivolja och vitlök, därefter stora bitar av champinjoner. Till sist brynte jag kycklinglårfilé som när den var klar blandades med svampen och grönsakerna. Lite teriyakisås och en klick smör tillsammans med vitpeppar och salt et voilà! Till detta ugnspotatis och en ljummen salsa som fått koka i fyra timmar. Skållade och skalade tomater i bitar, fräst gul lök och vitlök, chipotle-tabasco, råsocker, balsamicovinäger och grönsaksbuljong. Och säkert nånting mer...det blev en riktig fullträff ihop med kycklingen. 

Och vilket gott vin! KWV Pinotage. Ny favorit i lägre prisklassen.

Amadou & Mariam i stereon - "Welcome to Mali". Oumbärlig.

Etiketter: ,

fredag 23 januari 2009

Jamen okej då!

Jag fortsätter.

Och varför då då? Jag som slutade så definitivt...(medge att det var ett snyggt slut med The Doors!). Nu kliver jag likt Bobby Ewing ut ur duschen och hävdar att allt var en dröm. Anledningen är enkel. Eller anledningarna. Jag har fått så många rörande protester från vänner IRL och bloggvänner här i kommentarer - insikten att jag fyller en liten plats i andras tillvaro med min blogg motiverar. Dessutom känner jag mig sugen igen. Jag tappade nämnda sug för att jag fick dåligt samvete över att jag drog iväg åt så många olika håll här på bloggen, att temat mat blev alltmer luddigt. Funderade på att dra igång en allmän blogg i stället. 

Men nu har jag tänkt om. Det här är mitt hem i bloggosfären. Och jag tänker skriva om vad som faller mig in - ordet "mat" får mer representera en metafor över allt som föder och stimulerar mig: musik, dagsaktuella händelser, film, TV, mat, relationer, blommor, miljö etcetera...

Så välkomna till "nya" Bosses Mat! Inte ett veckoschema så långt ögat når framöver och nog väldigt sporadiskt med recept. Take it or leave it.

Etiketter: