måndag 31 mars 2008

Downshifting

Mina planer på att dra ner på sötsaker efter påskens excesser går käpprätt åt h-vete. Idag fyller kollegan år och han bjöd just på Prinsesstårta. Jag ääälskar Prinsesstårta.

Etiketter:

söndag 30 mars 2008

Veckoschema 14

  • Måndag: Spaghetti och köttfärssås, vitkålssallad
  • Tisdag: Fiskpinnar med kokt potatis och mayo, grönsallad
  • Onsdag: Wokad kyckling med grönsaker, ris
  • Torsdag: Wienerkorvstubbar, råstekt potatis och stekt ägg, tomatsallad
  • Fredag: Hemlagad pizza

lördag 29 mars 2008

Robyn

Läste just en Gradvall-intervju med henne från Elle. Vilken cool tjej! Sitter med hennes senaste platta i lurarna. "Should have known" är helt helt briljant. Närmare Prince än så kommer man inte.

Etiketter:

Cajsa Warg igen

Eller kungen av återvinning. Lite kokt sejfilé har legat i kylen sedan två dagar. M tyckte släng släng, men jag sniffade på den och det doftade frrrresh. Så ner i bunke, mosa med gaffel och blanda i ett ägg, sweet chili, Maggi-sås, fisksås, potatismjöl, riven vitlök och saften från en tumme riven ingefära. Och lite vitpeppar. Sen stekte jag fiskkakor i jordnötsolja och några stänk sesamolja. Nånstans mitt i detta kokade jag upp ett gäng nudlar och dito sugar snap peas tillsammans i tre minuter, choppade upp en morot och en rödlök. Wokade allt detta med vitlök och teriyakisås och njöt sedan alltsammans med extra sweet chili.

Etiketter:

torsdag 27 mars 2008

Och så lite fler bilder








Etiketter:

Hampstead

Som en egen by fast i London. Nordvästra London, närmare bestämt. Jag har inte råkoll på denna stad, men jag antar att det finns en rad liknande områden i utkanten av city. Hampstead är väl värt ett besök och det är enkelt. Ta tubens svarta linje mot Edgware och stig av på Hampstead Station. Njut av vackra byggnader och de livliga gatorna med butiker av alla de slag, bagerier, restauranger och pubar. Och en biograf. Svep en pint eller två på på The Horseshoe eller traska upp till Londons högsta punkt och slink in på den så genuina puben The Holly Bush som funnits sedan början på 1800-talet. Ät en förträfflig japansk måltid på Jin Kichi eller endast en crêpe i den lilla kiosken en bit ner från stationen. Om ni är i London, vill säga.

Etiketter: ,

Snygga förpackningar

Ja, som sagt. Snygga förpackningar är vad de har på Fortnum & Mason. Den här lockar med Fair Trade och "The most fragrant and superior vanilla to be found". Klockrent köp.

Etiketter:

Fortnum & Mason

En av de stora behållningarna med F & M är att de har så ruggigt snygga förpackningar som sedan döljer fantastiskt inre. Dessa kakor, Chocolate and macadamia nut bisquits, är de godaste någonsin enligt M. Jag är nästan benägen att hålla med, men inget slår de underbara finska pinnar som min kollega Birgitta brukade baka till mig varje jul. När jag voltade av E22:an i 120 knyck en gång i tiden fick jag sedan en hel plåtburk med sju sorters kakor som glad-att-du-lever-och-är-hel-och-ren-tillbaka-present. Mmm...ingen gör så goda kakor som Birgitta. Nu gled jag iväg lite från vad rubriken lovade, men det är sånt som händer.

Etiketter:

onsdag 26 mars 2008

Fish´n´chips

När vi tog bilen ner till city på långfredagen var det inte helt självklart att vi skulle hitta parkeringsplats så centralt som vi faktiskt gjorde - på en bakgata precis nedanför Piccadilly. Otroligt. När vi shoppat loss på Fortnum & Mason var vi rejält hungriga och jag mumlade något om Fish´n´chips eftersom jag tycker det är så gott. Och se där - precis vid bilen fann vi ett hål i väggen med hög mysfaktor och en förträfflig koljabaserad Bosse-peacemaker.

Etiketter:

Den rökta vitlöken

Återfanns på det så sköna livsmedelsvaruhuset Fortnum & Mason på Piccadilly i London. Javisst är det sjukt många av oss turister som trängs bland hyllorna men oj vad fina saker det finns att skaffa! Så jag lär skriva mer om detta varuhus inom kort. Men nu tillbaka till vitlöken. Den doftade stadigt av varmrökning och när man öppnade den hade klyftorna en distinkt gul ton. Smaken var fyllig men samtidigt mild och det var nästan så att man kunde tugga i sig en klyfta utan att bli tårögd. Vi använde vitlöken till både linguini med räkor såväl som till påskaftonens oj så goda lammstek med toppresultat.

Etiketter:

Huvudvärk

Barnen ligger nedbäddade, högfebriga med influensa. M och jag har nån light-variant och mitt huvud bultar på konstiga ställen. Ljuspunkter: ute skiner solen över vit snö och Håkan Hellströms nya fick högt betyg i både SvD och DN.

måndag 24 mars 2008

Veckoschema 13

  • Tisdag: Köttbullar med kokt potatis och gräddsås, grönsallad
  • Onsdag: Wokad kycklinginnerfilé med grönsaker och nudlar
  • Torsdag: Kelda tomatsoppa och makaroner, plättar till efterrätt
  • Fredag: Dubbelpanerad sejfilé med kokt potatis och dillmajonäs, vitkålssallad

Åguvadesnöar

Härligt. Jag älskar snö. I lagoma mängder, kanske bör tilläggas.

Hemma igen

Efter fyra dagar i London. Det var riktigt trevligt trots väder som växlade mellan regnstorm och snöstorm. Men vi hann med en massa kul - utförligare rapport och massvis med bilder kommer längre fram. F var jätteduktig som bet ihop och flög med oss trots sin verkligen uttalade flygrädsla som har hindrat oss från att resa i ett års tid. Men på vägen dit satt han med kräkpåsen klistrad vid munnen...stackarn. Och när vi kom till kaoset på Heathrow igår blev han väldigt resnervös, men ombord piggnade han faktiskt till. För J blev det svajigt med hög feber i förrgår och till råga på allt började hon storkräkas igår morse, dagen då det var dags för hemfärd. Så jag blev lite lätt förbannande mot vår otur, med förra årets famösa bakslag i minnet. Dock repade sig Lillan framåt lunch och jag fick i henne tre pannkakor vilket gjorde att hon återfick krafter nog för att orka flyga hem. Tuffa tjejen.

Etiketter:

onsdag 19 mars 2008

Glad Påsk!





tisdag 18 mars 2008

Påskminne

Ute på FA:s land. Vi skjuter prick med hagelbössa på lerduvor ut över Bråvikens vatten och har det förbannat bra i solen. Sen sillunch på soluppvärmda glasverandan som toppas med Janssons och längs vägen har vi fått i oss duktigt med nubbe och pilsner. Därför långpromenad i Kolmårdens djupa skogar för att nyktra till innan det är dags att förbereda lammet till middagen. Sol, vänner, alkohol i lagom mängd och fantastisk mat - ett av mina vackraste minnen från förr.

Etiketter:

Allvarligt talat

Hur svårt kan det vara att göra en bakgrundscheck? Amatörer...

Och till Göran Hallmans vill jag bara säga att när en så viktig bloggare som jag kan fortsätta stå oberoende mot Wasabröd kan det väl inte vara så svårt för dig, lille vän!?

Etiketter:

måndag 17 mars 2008

Fika i Saltis


Igår var vi ute och fikade hos kompisen som valt att flytta ut till havet. Och som hon bullade upp! Top of the pops var de så härliga marängerna med frasig yta och segt inre som dessutom dolde bitar av Fazers choklad med Marianne-crisp. Ähmen det var så gott att ni förstår inte! Alltid lika trevligt att känna sig ompysslad och bortskämd.

Etiketter:

söndag 16 mars 2008

Veckoschema 12

  • Måndag: Baconpasta med gröna ärtor
  • Tisdag: Blodpudding med lingonsylt, morotsstavar
  • Onsdag: Mikrokokt sejfilé med ägg, smör och potatis, vitkålssallad (barnens absoluta favorit, så den äter vi nästan varje vecka)
Sen blir det påskpaus från vardagsmaten. Vi drar till London för att hälsa på M:s brorsa. I vanliga fall lägger jag hårt krut på påskamaten - det är absolut min favorithelg. Men det ska bli rätt skönt att inte behöva bry sig den här gången...

Godis

M gör ibland de här godingarna som går under namnet "Farmors Snickers". Nåt så otroligt goda. Enkelt att göra till påsk - ni kommer inte att ångra er.

lördag 15 mars 2008

Ännu ett argument för GI

Ris är ju en av de beståndsdelar som är bannlyst enligt GI-metoden och nu blir det nog lättare för mig mentalt att dra ner på mängden jag stoppar i mig. I och för sig är det ingen nyhet med mögelgiftet - den carcinogena ämnesgruppen aflatoxiner - men att Coop säljer fullkornsris med så flagrant höjda halter är totalt förbluffande. Har de ingen internkontroll eller väljer de medvetet att ignorera de gränsvärden som gäller enligt lag?

Etiketter:

fredag 14 mars 2008

Fredagsunderhållning

Mat och musik är som häst och kärra. Jesus & Mary Chain är en alldeles enastående ljudkuliss under hackandet och skärandet. Håll till godo.

Etiketter:

Fram med kameran!

Fotografera en potatis - bli en vinnare.

torsdag 13 mars 2008

Tabouleh med tillbehör - ett socialt projekt

Sommar i Småland och vi har samlats ett gäng för att fira FW:s födelsedag. Maten till kvällen innebär lite meck och vi samsas i köket i omgångar under dagen. Till slut står en förtjusande vacker och så otroligt god middag på bordet.

Varje gång jag lagar denna mat kastas jag i minnet tillbaka till den här varma sommardagen som liksom flöt fram med prat och skoj, pilsner och skön matlagning. Dofter är annars min stora minnesväckare, men här är det en hel måltid! Tabouleh med lammfärsjärpar, harissa och myntayoghurt. Så gott så att hungern växer ju mer man äter.

Börja med att ringa in ett gäng matglada vänner. Delegera arbetsuppgifterna. Nån kan exempelvis bereda lammfärsen. Till sex personer krävs det minst 800 gram grovmalen färs (se till att skaffa den på ett seriöst ställe som tillverkar färs med hög kötthalt, dvs med lite fett). Blanda färsen först (viktigt!) med 4 tsk salt. Riv ner en normalstor lök och 6 vitlöksklyftor och fortsätt med att ha i 2 tsk spiskummin, 4 tsk sambal, 1 tsk garam masala och 3 tsk kanel för att sedan blanda runt till en jämn smet. In i kylen och stäm av att övriga aktiviteter har sin gilla gång.

Harissa-makandet, till exempel. Till den krävs 5 röda paprikor och 2-3 röda chili samt en väldigt het ugn. Dela paprikorna, kärna ur och lägg halvorna med snittytan nedåt på en plåt med bakpapper. Skjuts in i ugnen högt upp på grill och bevaka medan det röda skinnet börjar få svarta fläckar. Kör då in de dito halverade och urkärnade chilisarna med snittytan nedåt och vänta tålmodigt och under uppsikt på att samtliga frukter blir rejält sotiga, nästan heltäckande svarta. Ut ur ugnen och ned i rymlig bunke och plastpåse runt. När de rara har svalnat är det dags att lossa skinnet från bitarna och langa ner fruktköttet i en liten matberedare. Kladdigt värre, men väldigt konstruktivt! När det är klart skall även 1-2 vitlöksklyftor, salt, sesamolja och nypressad citronsaft efter behag (börja i det lilla och smaka av längs vägen) göra fruktköttet sällskap. Toppa med lite harissa från tub. Kör på tills det blandat sig fint.

Och hur går det då med myntayoghurten? Förmodligen har du delegerat detta till en trogen vän som sköter sin uppgift med finess. Han eller hon har då blandat 3 dl turkisk yoghurt med 1 1/2 tsk flytande honung, 1 1/2 krm salt och 2 krm svartpeppar med hacket från två myntakvistars blad. Och sen ställt in det hela i kylen.

Nu börjar det närma sig final... Förhoppningsvis har någon då tagit ledningen för att skapa en skön Tabouleh. Det hela bygger på att 200 gram bulgur har kokats enligt anvisningarna eller fått ligga i blöt 30 minuter, huvudsaken är att den har fått rinna av ordentligt. Skär även bort skaftfästet från 3-4 tomater och skålla dem så att skalet lossnar något. Låt svalna, skala dem helt, skär i klyftor och ta bort kärnhusen. Sen är det stora chop-chop-verkstan som gäller. Hugg upp små fina tärningar av de urkärnade tomaterna, 1 grön paprika och 10 cm skalad och urkärnad gurka. Hacka därtill 1 knippe persilja, bladen från 3-4 kvistar mynta och 4 vårlökar lite snyggt sådär. Blanda bulgur och grönsaker (vänta med tomattärningarna) med 2 krm kanel, 1 tsk spiskummin, salt och peppar. Låt stå tills det är dags att servera; blanda då ner tomattärningarna, 4 msk olivolja av bättre sort och saften från 1 citron.

Nånstans under Tabouleh-makandet är det dags att rulla järpar av kryddiga lammfärsen. Sen upp på plåt med bakpapper och skjuts in i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter. Kolla av att de är genomstekta och lägg upp lite snyggt på fat. Servera med Tabouleh, harissa och myntayoghurt. Sjukt gott. Senast hade vi Kevin Arnold till som satt som en smäck. Den legendariska kvällen i Småland drack vi Big House Red, inte dumt det heller!

Etiketter:

onsdag 12 mars 2008

En klassiker

I söndags var jag tvungen att jobba och M fick således åka på middag till sin bästis och namne ensam med barnen. Jag fick ett ryck och köpte rostbiff och potatissallad till mig själv när jag veckohandlade. Det är så rackarns gott ibland med nostalgikäk. Bara man äter det väldigt sällan.

Etiketter:

Sebastien Tellier

Oooo va bra! Som gammal Daft Punkare känns det här som en helt naturlig fortsättning. Guy-Manuel de Homem-Christo från D.P har producerat. Lyssna här.

Och full pott fick den i SvD också.

Etiketter:

tisdag 11 mars 2008

Den goda skaldjurspatén

Tacka vet jag Annas Mat. En nyårsafton när jag hade förrättsansvaret gjorde jag den här skaldjurspatén, där skivor av den fick trona på en salladsboll av krispsallad och blancherade slanor av morot och röd paprika som slungats med en dijonvinaigrette deluxe (dijonsenap, vitvinsvinäger, olivolja, vitlök, peppar & salt samt...vispgrädde!). Otroligt tjusigt med fina färger och i sällskap med ett litet kuvertbröd, givetvis också gjort också på recept från mor Anna - det fantastiska brödet. Jag vill minnas att det blev en extremt uppskattad entré. Ett litet tips helt enkelt. På M:s champagnekalas gjorde jag åter patén och delade då upp den i små bitar som precis fick plats på såna därna Zeta-crostini och icke att förglömma parade med salladsblad och en dijonvinaigrette (utan vispgrädde den här gången). Ruggigt gott!

Det där var ett långt förspel... Hur gör man då denna famösa paté? Det bästa är att inledningsvis se till att man har en schysst matberedare hemma. Sen är det bara att sätta igång att skala 500-750 gram räkor. Koka egna musslor är ju optimalt, men jag har båda gångerna använt musslor i vatten på plastburk (tokvarning för ICA:s eget märke - saltare än Döda Havet), ca 225 gram. Sen behövs det 400 gram välrensad färsk gösfilé (fryst/tinad fisk ger en porösare paté). Och så gör det inget alls om man även har 200 gram havskräftstjärtar, men jag har lyckats bra utan dem. Fortsätt projektet med att hacka räkorna grovt och dela musslorna i 2-3 delar (samma lika för havskräftstjärtarna). Smörj en 2-liters ugnsform med raka kanter och förbered i ugnen med med en långpanna till hälften fylld med vatten i 175-200 grader.

Skär fisken i bitar och lägg i matberedaren tillsammans med 1 ½ tsk salt. Knäck ner ett ägg och kör snabbt som vinden - bara några sekunder. Stanna maskinen och kör i 2 msk rumsvarmt smör tillsammans med 1 krm vitpeppar, 1 krm cayennepeppar (senast finhackade jag i stället en röd chili - blev bra det med) och knappa 2 msk potatismjöl. Ha sen 3 dl kall vispgrädde i högsta beredskap, dra igång la machina och häll i grädden långsamt genom röret. Lägg sist i ca ½ dl grovhackad dill och kör några få sekunder till. När allt stannat så bedrar man sig om man tror att man kan andas ut. Nu är det dags att föra över guckan till en stor bunke och röra ner de hackade räkorna samt de delade musslorna (och de delade havskräftstjärtarna om man har den böjelsen) för hand.

Vispa därefter 2 äggvitor till hårt skum och vänd med lätt hand ner dem i smeten. Fördela färsen lite snyggt i den smorda formen och släta till ytan med fuktad hand. Täck formen med folie och sen skjuts in i vattenbadet i 1 timme och 10 minuter. Låt sedan stå i formen ytterligare 5 minuter innan patén stjälps upp försiktigt. Lägg över formen och låt patén svalna i lugn och ro.

Etiketter:

måndag 10 mars 2008

Duktigt gott vin

I fredags var jag på Systembolaget på Karlavägen och frågade om vintips. Blev då rekommenderad denna Shiraz från Stellenbosch, Sout Affrikkka, som var helt vidunderligt god. Mångfacetterad, är nog en bra beskrivning. 169 spänn kan tyckas vara mycket pengar men det är värt varenda krona. Och sätter man det i relation till när man betalar 350 kr eller mer för Chateau Vaddå på krogen, känns det helt enkelt billigt. Så spring och köp - i morgon kan den vara slut!

Lite lustigt att min favoritskribent Mats Olsson skriver om vinet i sin veckokrönika samma helg som jag upptäckte det: "Vilken smocka! Det kommer från Stellenbosch-provinsen i Sydafrika och är den fetaste, smakligaste och häftigaste Shiraz jag druckit på länge."

Etiketter:

söndag 9 mars 2008

Veckoschema 11

  • Måndag: Kyckling i curry, ris och grönsallad
  • Tisdag: Ugnsgratinerad falukorv med potatismos och gröna ärtor
  • Onsdag: Mikrokokt sejfilé med potatis, ägg och skirat smör (och som vanligt pepparrot till M och mig), morotsstavar
  • Spaghetti med köttfärssås, vitkålssallad
  • Teriyakilax med ris och sugar snap beans

lördag 8 mars 2008

Sacre Coeur

Igår kväll var jag ute med kära vännen C på denna fantastiskt trevliga krog. Gamla Mellis på Nytorget har förvandlats till ett varmt och hjärtligt etablissemang som skulle passa in perfekt varhelst i Paris stadskärna. Eller kanske inte. Men definitivt i Maraiskvarteren eller i krokarna runt Place de la Bastille. Och så skön publik - inte en kotte under 35! C verkade känna de flesta vilket innebar att den ena sköna människan efter den andra stannade till hos oss och delade med sig av sitt liv just nu och dåförtiden. DJ:n spelade riktigt schysst musik med höjdpunkten "God only knows" (en av världens bästa låtar - Beach Boys...men det vet ni ju redan, eller hur?) och stämningen var verkligen på topp. Intressantaste kontakten var en snubbe vid namn Muffe som hade en kader av vilda historier på lut. Bäst var nog den om hur han och legendariske konsertbokaren Harry Byrne lyckades lura Motörhead-Lemmy att tända av efter tre vakendygn på speed genom att blanda valium i spriten. Han drack tydligen ren gin i ölglas. Ja, ja...och själv gick jag på KTH under den tiden och var duktig pojke.

Etiketter:

torsdag 6 mars 2008

Håkan Hellström

Jag har ju tidigare vittnat om min kärlek till pop från Göteborg. Och HH är min absolute favorit - hans debutalbum toppar min 10-bästa-svenska-någonsin. Nästa vecka släpper han sin nya singel, "För en lång lång tid". Och den är givetvis fantastisk. Lyssna här.

Etiketter:

Lunch i Sumpan

Eller var det Solna? Igår var vi i alla fall där på möte med affärspartner och efterföljande lunch. De tog oss då till Restaurang M, en inrättning som drivs av Matpedagogerna - den lokala Hotell- och Restaurangskolan. Personalen utgörs av eleverna och menyn är ambitiös liksom inredningen med runda bord och vita dukar. Mycket trevligt och väldigt god mat. Tvårätters lunch gick loss på 155 kr och till förrätt fick jag en värmande skaldjurssoppa som följdes av en gigantisk regnbågefilé i sällskap med brynta champinjoner och sidfläsk samt en potatiskaka. Sen rullade jag därifrån, tokigt mätt. Kan bero på att vi bjöds på saffranssemlor under mötet också...och jag kan ju inte tacka nej.

Etiketter:

onsdag 5 mars 2008

En kul liten twist

Det blir roligare att äta korv då.

Etiketter:

tisdag 4 mars 2008

Béarnaise

De säger att det ultimata kocktestet är att röra ihop en perfekt béarnaise. Jag säger att det ultimata svennetestet är att hitta den perfekta prefabricerade dylika i matbutiken. Och Lohmanders sluter jag till mitt hjärta. Några E hittar man förstås, men de verkar väldigt oskyldiga i sammanhanget. Smak och konsistens är högst tillfredsställande och när man kombinerar såsen med fläskkarré eller ryggbiff samt ugnsrostad potatis, palsternacka, morot och jordärtskocka - då blir det så gott att man bara blir mer och mer hungrig vartefter man äter.

En äkta béarnaise efter konstens alla regler är förstås outstanding. Men jag kan inte samla den koncentration och uthållighet som krävs och står mig därför slätt inför alla dessa fantastiska människor som ror iland ett sådant projekt. Hade jag bara de bitarna på plats skulle min béarnaise givetvis bli fantastisk.

Etiketter:

måndag 3 mars 2008

Knäckekex

Eller knäckekäx som det heter på skånska. När jag var i Hötorgshallen i fredags gick jag förbi Bondens Matbod för att skaffa den eminenta lökkorven. Jag drämde även till med en skön liten kalkonsalami och de fina isterbanden från Örserum. När det blev dags att betala bjöds jag att smaka några skärvor av detta knäcke från Österlen. Hur gott som helst och jag slog till utan att blinka. Snygg förpackning kombinerad med bra smakupplevelse tenderar att få mig att göra sådana saker.

Etiketter:

söndag 2 mars 2008

Veckoschema 10

  • Måndag: Kyckling i lergryta, kokt potatis
  • Tisdag: Stekt falukorv och makaroner, grönsallad
  • Onsdag: Kelda tomatsoppa och plättar
  • Torsdag: Dubbelpanerad hokifilé, kokt potatis och kall sås, vitkålssallad
  • Fredag: Kycklingfärsburgare med allehanda lattjo tillbehör

Den goda laxröran

Från i lördags. Alltså förra lördagen. Skulle ju egentligen blivit laxbollar - ett tips från Anna. Men jag freestylade lite väl hårt och tog alldeles för mycket färskost och creme fraiche så det var kört long time att kunna göra bollar av guckan. Men det blev perfekt gott att droppa en sked av laxröran på brutna stycken av korntunnbröd (också ett tips från Anna; tunnbrödet var egentligen dedikerat till den förträffliga kalixrommen med creme fraiche och rödlök). Hur som haver är kallrökt lax, pepparrot, dill och rödlök utsökt gott tillsammans i en matris av färskost och kräm fräsch.

Etiketter:

lördag 1 mars 2008

Hemmaodlat # 2

Nyss skördade jag de sista jordärtskockorna i trädgården. Stora och spänstiga, rosagult skimrande. Dessa ska vi baka i ugnen ikväll, tillsammans med potatis, morot och palsternacka och njuta dem till från Latinamerikanska Livsmedel hängmörad ryggbiff i sällskap med béarnaise och en fräsch sallad. Fascinerande bra vinterförvaring av kockorna - i jorden!

Etiketter: